Keuzesessies cm: Excel Experience Day

Ronde 1
10:15 - 11:30 [VOLGEBOEKT]

Sessie 1 - Gegevens analyseren met Excel? Wees slim, houd het simpel!

door Mark Rosenkrantz
Power BI, Power Pivot, Power Map. Fantastische tools waar je een hoop mee kunt maar niet iedereen in huis heeft. Gelukkig zijn er ook simpeler Excel-tools om data-analyses te maken!

 • Tabellen
 • Filteren en uitgebreid filteren
 • Databasese functies
 • Sparklines
 • Draaitabellen en draaigrafieken
 • Slicers

Kennisniveau onderwerp: medium.

Mark Rosenkrantz

Mark Rosenkrantz is bedrijfseconoom en allround ict-er met ruim twintig jaar werkervaring op het gebied van softwareontwikkeling, software testing en projectmanagement binnen financiële instellingen. Sinds vijftien jaar is hij eigenaar van Spreadsheet Solutions en de Excel Academy (welke hij samen met Ernst Schuurman vorm geeft). Hij ondersteunt hiermee grote bedrijven en organisaties in het werken met Excel.

Ronde 1
10:15 - 11:30

Sessie 2 - Aan de slag met Power Pivot

door Henk Vlootman en Michiel Rozema
Complexe analyses uitvoeren op grote aantallen gegevens in Excel wordt een stuk gemakkelijker met Power Pivot. In deze sessie leert u de beginselen van modelleren in Power Pivot en hoe u met de functietaal DAX complexe aggregaties berekent als year-to-date, rolling total en meer.

 • (Spel)regels voor het modelleren in Power Pivot
 • Werken met DAX functies
 • Intelligente DAX tijdsfuncties

Kennisniveau onderwerp: basis.

Henk Vlootman, Excel MVP

Henk Vlootman heeft vanwege zijn werk binnen Excel en de Power BI gemeenschappen vanaf 2013 ieder jaar de Microsoft MVP (Most Valuable Professional) award ontvangen. Henk is gespecialiseerd in het samenstellen van beheersbare en efficiënte Excel- en Power Pivot-modellen. Zijn opdrachten komen uit allerlei soorten bedrijven in binnen- en buitenland. Hij verzorgt lezingen, doet regelmatig voordrachten, beheert diverse Linkedin groepen en heeft diverse boeken over Excel en Power Pivot geschreven.

Michiel Rozema

Michiel Rozema is data analytics consultant en specialist in Power Pivot en Power BI, die hij vanuit Microsoft in Nederland heeft geïntroduceerd. Michiel geeft trainingen en presentaties en ondersteunt organisaties en analisten bij het gebruik van Power BI en DAX. Hij heeft twee boeken geschreven over modelleren in Power Pivot en is oprichter van de Nederlandse Power BI Gebruikersgroep.

Ronde 1
10:15 - 11:30

Sessie 3 - Interactieve dashboards

door Tony De Jonker
Het verzamelen en presenteren van gegevens tot waardevolle informatie op basis waarvan relevante beslissingen genomen kunnen worden is een vaardigheid die elke informatiewerker tot zijn competenties mag rekenen. Informatie moet doelgericht, gedoseerd en gebruikersvriendelijk te worden gepresenteerd om het beoorgde doel te bereiken. Presentaties moeten via tablets en laptops dynamisch weergegeven kunnen worden. Interactieve dashboards zijn hiervoor een goede tool. In deze sessie gaat u aan de hand van een praktijkvoorbeeld stap-voor-stap een interactief dashboard ontwikkelen.

 • Databrongegevens in tabelvorm bijhouden
 • Berekening van Key Performance Indicatoren en presentatie in opvallende tekstvakken
 • Weergave in dynamische minigrafieken

Kennisniveau onderwerp: gevorderd.

Tony De Jonker, Excel MVP

Tony De Jonker is consultant en eigenaar van De Jonker Consultancy. Hij helpt bedrijven met specifieke kennis op het snijvlak van business/finance en het ontwikkelen van Office applicaties. Tony schrijft Excel-columns voor diverse vaktijdschriften. Daarnaast geeft hij voor diverse specifieke Excel-trainingen waaronder masterclasses.

Ronde 1
10:15 - 11:30

Sessie 4 - Voorwaardelijke opmaak correct gebruiken

door Tom Ysewyn
Dankzij voorwaardelijke opmaak kunnen we gegevens die belangrijk zijn laten opvallen. Dit geeft u de nodige basis om belangrijke bedrijfsbeslissingen te nemen. Voorwaardelijke opmaak is dan ook niet voor niets één van de belangrijkste troeven van Excel!

 • Het concept voorwaardelijke opmaak
 • Berekende voorwaardelijke opmaak
 • Formules in voorwaardelijke opmaak
 • Creëer uw eigen symbolen

Kennisniveau onderwerp: medium.

Tom Ysewyn

Tom Ysewyn heeft met zijn 17 jaar ervaring als Microsoft Office-docent een antwoord klaar op al je vragen. Spreken voor grote groepen zit bij hem gewoon in het bloed. Of het nu over Office, xHTML, SQL of VB.net gaat, deze Xylos IT-Trainer doet je met zijn vurig betoog zin krijgen om met de nieuw verworven kennis meteen aan de slag te gaan.

Ronde 1
10:15 - 11:30

Sessie 5 - VBA, invoer vragen aan de gebruiker

door Jan Karel Pieterse
Iedereen die al enkele macro's heeft opngenomen, krijgt er op een gegeven moment mee te maken: een opgenomen macro is niet flexibel. Neemt u bijvoorbeeld een macro op waarbij een CSV bestand geopend wordt, dan zal deze macro altijd hetzelfde bestand openen. In deze sessie komt aan de orde:

 • Tonen van een bericht aan de gebruiker
 • Bevestiging vragen of een macro door mag gaan
 • Een invoerwaarde vragen aan de gebruiker
 • De gebruiker een reeks cellen laten kiezen
 • Een bestand door de gebruiker kunnen laten kiezen

Kennisniveau onderwerp: basis.

Jan Karel Pieterse, Excel MVP

Jan Karel Pieterse is eigenaar van JKP Application Development Services. Hij is met name topspecialist op het gebied van Excel en VBA. Voor onder meer zijn werk in forums en de informatie die hij beschikbaar stelt op zijn website heeft hij vanaf 2002 ieder jaar de Microsoft MVP (Most Valuable Professional) award gekregen. Wereldwijd zijn er iets meer dan honderd Excel MVP's, waarvan slechts een handvol in Nederland.

PE-PUNTEN/UREN:

>> Excel Experience Day:
RFM 5, NBA 6 en SPD 6

>> Excel Expert Class:
RFM 5, NBA 7 en SPD 6

Reactie deelnemers 2016

“Goed georganiseerd congres”
“De manier om de Excel-community van Nederland te leren kennen”
“Leerzaam en een eye-opener”
“Informele, inspiratievolle dag”
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.