Keuzesessies cm: Excel Experience Day

Ronde 1
10:00 - 11:00

Sessie 1 - Inleiding VBA

door Jan Karel Pieterse
Excel is een veelzijdig product met enorm veel mogelijkheden. Toch is er regelmatig behoefte aan nog meer functionaliteit om bijvoorbeeld herhalende taken geautomatiseerd te laten uitvoeren. Excel kent hiervoor een macro-taal “Visual Basic for Applications”, VBA. In deze inleiding maakt u kennis met de VBA editor en nemen we enkele macro’s op.

 • De VBA editor
 • Macro’s opnemen
 • De macro bekijken (en bewerken)

Kennisniveau onderwerp: basis.
Tijdens deze learning-by-doing sessie staat er een laptop voor u gereed.

Jan Karel Pieterse, Excel MVP

Jan Karel Pieterse is eigenaar van JKP Application Development Services. Hij is met name topspecialist op het gebied van Excel en VBA. Voor onder meer zijn werk in forums en de informatie die hij beschikbaar stelt op zijn website heeft hij vanaf 2002 ieder jaar de Microsoft MVP (Most Valuable Professional) award gekregen. Wereldwijd zijn er iets meer dan honderd Excel MVP's, waarvan slechts een handvol in Nederland.

Ronde 1
10:00 - 11:00 [VOLGEBOEKT]

Sessie 2 - Power BI in Excel: ophalen en transformeren (Power Query)

door Henk Vlootman en Michiel Rozema
Excel kent tegenwoordig uitstekende gereedschappen om gegevens in te laden en te transformeren naar voor Excel en Power Pivot hanteerbare tabellen. Hebt u behoefte aan het bij elkaar brengen van gegevens uit verschillende bronnen of bent u veel tijd kwijt aan het updaten van de gegevens in Excel? Dan is Ophalen en transformeren of Power Query voor u.

 • Gegevens ontsluiten, transformeren en laden in Excel
 • Onjuiste gegevens corrigeren met Ophalen en transformeren
 • De taal M
 • Ophalen en transformeren als verbinding tussen databases en Power Pivot

Kennisniveau onderwerp: basis.
Tijdens deze learning-by-doing sessie staat er een laptop voor u gereed.

Henk Vlootman, Excel MVP

Henk Vlootman heeft vanwege zijn werk binnen Excel en de Power BI gemeenschappen vanaf 2013 ieder jaar de Microsoft MVP (Most Valuable Professional) award ontvangen. Henk is gespecialiseerd in het samenstellen van beheersbare en efficiënte Excel- en Power Pivot-modellen. Zijn opdrachten komen uit allerlei soorten bedrijven in binnen- en buitenland. Hij verzorgt lezingen, doet regelmatig voordrachten, beheert diverse Linkedin groepen en heeft diverse boeken over Excel en Power Pivot geschreven.

Michiel Rozema

Michiel Rozema is principal business analytics consultant bij Rubicon. Hij houdt zich bezig met Big Data, Business Intelligence, Internet of things en data science. Michiel is gespecialiseerd in Power BI, geeft trainingen en presentaties en ondersteunt organisaties bij gebruik van Power Pivot en DAX.

Ronde 1
10:00 - 11:00

Sessie 3 - Power BI en Cortana Intelligence Suite

door Jeroen ter Heerdt
Excel is een fantastische tool maar slechts een klein onderdeel van een veel groter plan. In deze sessie ontdekt u de wereld rondom Excel en maakt u kennis met wat er nog meer aan de hand is binnen het Microsoft ecosysteem als het gaat om data; we gaan in op de Cortana Intelligence Suite en natuurlijk op Power BI. U ontdekt nieuwe mogelijkheden en nieuwe ontwikkelingen die allemaal verbonden worden door één ding: data en de behoefte die te analyseren.

 • Begrijp de relatie tussen Excel en de grotere data-strategie van Microsoft
 • Maak kennis met Power BI en Cortana Intelligence Suite
 • Ontdek nieuwe mogelijkheden en ontwikkelingen rondom data

Kennisniveau onderwerp: basis.

Jeroen ter Heerdt

Jeroen ter Heerdt is Technical Evangelist voor Business Intelligence en Big Data bij Microsoft. Hij heeft een passie voor alles wat met data te maken heeft, of het nu gaat om databases, datawarehousing, BI, Big Data, data visualisatie, self-service BI, Hadoop, real-time BI of iets wat er zelfs maar zijdelings mee te maken heeft. Zolang het gaat om data en inzicht heeft hij er een mening over. Jeroen past zoveel mogelijk concepten uit deze onderwerpen toe op zijn eigen leven door van alles te meten en te analyseren. Hij combineert enthousiasme, visie en hands-on ervaring in bijzondere en leuke presentaties die je aan het denken zetten.

Ronde 1
10:00 - 11:00 [VOLGEBOEKT]

Sessie 4 - Excel tips & trucs

door Tony De Jonker
U krijgt ongekende tips en trucs waarmee u veel tijdwinst kunt behalen in de praktijk. De volgende tips & trucs komen o.a. aan bod:

 • Het vergelijken van twee of meer diagrammen waarbij de Y-as van alle diagrammen automatisch op dezelfde grootte wordt ingesteld
 • Het samenvoegen van gedetailleerde actuele data met verdichte begrote data d.m.v. het data model
 • Dynamische bereiknamen maken met de INDEX-functie
 • Automatisch gegevens sorteren
 • Foutloze invoer van formules met gestructureerde verwijzingen

Kennisniveau onderwerp: basis/gevorderd.
Tijdens deze learning-by-doing sessie staat er een laptop voor u gereed.

Tony De Jonker, Excel MVP

Tony De Jonker is consultant en eigenaar van De Jonker Consultancy. Hij helpt bedrijven met specifieke kennis op het snijvlak van business/finance en het ontwikkelen van Office applicaties. Tony schrijft Excel-columns voor diverse vaktijdschriften. Daarnaast geeft hij voor diverse specifieke Excel-trainingen waaronder masterclasses.

Ronde 1
10:00 - 11:00

Sessie 5 - Gegevens bewerken, analyseren of samenvatten met Excel --- begin dan goed!

door Mark Rosenkrantz
Big data, small data, lots of data. Excel is hot als het gaat om data! Maar .... analyses uit een grote berg gegevens maken blijkt vaak lastiger dan gedacht. Welke tools biedt Excel om te zorgen dat uw data ook VALIDE data is?

 • De essentie van een Excel-database
 • Omgaan met Tekstnummers
 • Lege velden automatisch vullen
 • Data formulier
 • Tabellen

Kennisniveau onderwerp: gevorderd.

Mark Rosenkrantz

Mark Rosenkrantz is bedrijfseconoom en allround ict-er met ruim twintig jaar werkervaring op het gebied van softwareontwikkeling, software testing en projectmanagement binnen financiële instellingen. Sinds veertien jaar is hij eigenaar van Spreadsheet Solutions en de Excel Academy (welke hij samen met Ernst Schuurman vorm geeft). Hij ondersteunt hiermee grote bedrijven en organisaties in het werken met Excel.

Direct inschrijven

Programma

Stel uw programma samen

PE-PUNTEN/UREN:

>> Excel Experience Day:
RFM 5, NBA 6, SPD 7

>> Excel Expert Class:
RFM 5, NBA 7, SPD 6

GRATIS voor deelnemers:
Handboek Power Pivot én usb-stick met alle presentaties!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.